Foutcode 36 op een Mac? Dit is de oplossing! Lees meer

Stefan
Foutcode 36 op een Mac? Dit is de oplossing! Lees meer

Mac computers staan bekend als stabiele en snelle computers in verschillende aspecten. Bijvoorbeeld of het nu gaat om prestatiesnelheid of videobewerking, snelheid etc. Verreweg de meeste Mac  gebruikers verbazen zich over het snelle gegevensbeheer en de verbazingwekkend korte duur tijdens de overdracht van bestanden.

Helaas verschijnt plotseling Finder foutcode 36, die aangeeft dat de operatie niet kon worden voltooid, omdat sommige bestanden niet kunnen worden gelezen of geschreven.

Dit is een zeldzaam probleem dat zich kan voordoen op elke Mac computer die draait met het macOS besturingssysteem ongeacht de versie.

Hoewel deze specifieke foutcode zeldzaam is, zijn er een paar afzonderlijke oplossingen. Ander goed nieuws is dat deze foutcode 36 meestal niet is gerelateerd aan hardware of software problemen.

In de meeste gevallen bevat het bestand dat niet gelezen of geschreven kan worden een verborgen dot-underline (._) extensie. Eén van de meest frequente bestanden zou “.DS_Store” zijn.

Deze verborgen bestanden bevatten extra informatie, zoals afbeeldingen van pictogrammen. Gewoonlijk treedt de foutcode op wanneer deze bestanden worden overgezet van het Windows uitwisselbare volume naar de Mac, of omgekeerd.

De meest efficiënte en snelste oplossing zou zijn om het ingebouwde Terminal venster en de dot_clean tool te gebruiken. Echter, soms wordt de foutmelding veroorzaakt in Finder en is foutcode 36 gerelateerd aan andere problemen.

In dit artikel beschrijf ik de manier om de foutcode 36 op te lossen.

Gebruik “dot_clean” in Terminal om Foutmelding foutcode 36 op te lossen

In de meeste gevallen wordt de foutmeldingen foutcode 36 in Finder veroorzaakt door pogingen om verborgen systeembestanden zoals .DS_Store en andere, die dot-underline extensie in hun naam bevatten, over te zetten.

Zoals hierboven vermeld bevatten deze bestanden extra informatie. Om deze reden is er geen schade aan het oorspronkelijke bestand als u het verborgen bestand verwijderd. Dit is een van de meest efficiënte methode om fout 36 op te lossen, maar er kunnen meerdere “dot-underline” bestanden zich in de map bevinden.

Als gevolg van deze bestanden is het aanbevolen om het dot_clean commando te gebruiken via Terminal dat alle verborgen bestanden hersteld binnen de aangeduide folder.

Om te beginnen start u de Terminal via Spotlight door op de sneltoets Command + spatiebalk op het toetsenbord te drukken, typt u “Terminal” en drukt u op Enter.

Zodra Terminal is gestart typt u in venster:

dot_clean

druk op de spatiebalk en sleep de map waar het om gaat in het terminalvenster. Op deze manier zal Terminal automatisch de locatie van de map maken waarin zich de foutcode 36 bevind. Druk tenslotte op Enter om “dot_clean” uit te voeren.

Dot clean hulpmiddel mac

Als alternatief kunt u de map zelf typen om de map helemaal schoon te maken. Dit wordt aanbevolen als u de foutcode 36 aantreft tijdens het proberen om een back-up te maken van een volume.

Als het terminalproces is voltooid, probeert u dezelfde map opnieuw te verplaatsen om te controleren of foutcode 36 is verdwenen.

Controleer toegangsrechten

Een ander veelvoorkomend probleem dat tot foutcode 36 zou kunnen leiden, zijn mismatches in de machtigingen van mappen en opties om bestanden te delen.

Begin eerst met het controleren van de machtigingen en het delen van bestanden van een bepaalde map die leidt tot foutcode 36 tijdens het proberen over te zetten.

Klik met de rechtermuisknop op de map en klik op “Toon Info”. Klik vervolgens onderaan op de lijst bij “Delen en bevoegdheden”.

Open deze informatie en controleer of uw gebruikersaccount machtigingen heeft om te lezen en te schrijven. Wanneer dit niet zo is klikt u op de “Bevoegdheid” en klikt u vervolgens op “Lezen en Schrijven”

Delen en bevoegdheden

U moet zich misschien aanmelden met het Mac beheerders account voor het geval u de machtigingen niet kunt wijzigen.

Een andere handige tip is om uw Mac computer op te starten in de Veilige modus. Veilige modus is een optie die in veel problematische situaties wordt gebruikt om deze modus om foutcode 36 op te lossen.

Als u de Mac in de veilige modus wilt opstarten, schakelt u de Mac eerst uit. Eenmaal volledig uitgeschakeld, start de Mac opnieuw op.

Als u het opstart geluid “chime” hoort, houdt u de Shift toets ingedrukt totdat u het Apple-logo ziet. Probeer de gewenste map te verplaatsen wanneer de Mac volledig opgestart is in veilige modus. Als dit het probleem heeft oplost, start u de Mac computer op de gebruikelijke manier opnieuw op.

Herstel schijfbevoegdheden automatiseren met CleanMyMac

Om het probleem “foutcode 36” of “error 36” heeft CleanMyMac een oplossing. Zoals eerder aangegeven is het mogelijk dat foutcode 36 wordt veroorzaakt door dot-underline informatie in bestanden of door bevoegdheden op een bestand of folder niet niet goed zijn toegewezen aan de huidige gebruiker.

Om deze bevoegdheden te herstellen heeft CleanMyMac een optie genaamd: herstel schijfbevoegdheden. Deze tool helpt u om de bevoegdheden te herstellen op uw Mac.

Herstel schijfbevoegdheden in mac

Download CleanMyMac

Onder het menu-item “Onderhoud” vind u dit hulpmiddel. Erg handig en voorkomt een hoop problematiek. Hopelijk heeft deze instructie u geholpen om de foutcode 36 op te lossen en uw bestanden en mappen weer te benaderen als vanouds.

Bedankt voor het lezen!

Help PC Tips en deel dit artikel op sociale media:
Graag een zo duidelijk mogelijke omschrijving.

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste PC tips iedere 2 weken in uw e-mailbox.
Wij versturen nooit spam.

PC Tips overzicht

Al onze computertips overzichtelijk gesorteerd op categorieën.

15 reacties
  1. Hoi! Ik krijg deze foutmelding bij het overzetten van foto’s vanaf sd-kaart naar externe harde schijf. Andere kaartjes geven dit niet aan en kunnen wel worden overgeschreven. Wat kan ik doen? Ben bang om de foto’s te verliezen.

    1. Hallo, ik kan er een heel verhaal van maken. Echter, de tips in dit artikel moeten het oplossen. Ik heb geen aanvullende informatie, helaas 🙁
      Wat u ook doet, stel eerst alle data veilig. Als de data belangrijk is, overweeg een specialist. Ik denk dat dit het eerlijkste advies is wat ik kan bieden. Succes!

      1. Bedankt voor je snelle reactie. Het is op een andere manier gelukt, namelijk door de camera te koppelen en zo de foto’s over te zetten. Het kaartje gaat direct weg, daar ga ik niet meer mee knutselen.

        1. Dat is ook een manier inderdaad, namelijk rechtstreeks via het apparaat zelf. Goed om te lezen dat er toch een manier is gevonden om het op te lossen. Bedankt voor de terugkoppeling!

  2. Hallo,
    Bedankt voor deze uitgebreide uitleg. Ik heb het geprobeerd maar het probleem is niet opgelost.
    Ik wil zo nu en dan een backup maken van de data van Evernote, op een redelijk nieuwe LaCie. Dat is een paar keer goed gegaan, totdat ik een keer foutcode -36 kreeg : “de Finder kan de bewerking niet voltooien, omdat sommige gegevens in ‘Re_ Vraag’ niet kunnen worden gelezen of geschreven.”
    Nu ‘Re_ Vraag’, wat me een email lijkt die ik in Evernote heb gegooid, maar daarvoor iets anders, wat weet ik niet meer, ik ben er naar op zoek gegaan, heb het weggehaald en vervolgens kwam de volgende melding.
    Dus ik was blij met jullie stuk. Heb alles gedaan, CleanMyMaX gebruikt, maar nog steeds krijg ik de foutmelding.
    Ik kan overigens wel andere dingen wegschrijven, alleen bij de data-map van Evernote gaat het mis (terwijl het eerder wel goed ging).
    Enig idee ?

      1. Hallo Stefan, bedankt voor je reactie. Die database wilde ik juist back-uppen :-). En dat heb ik vaker gedaan (ik weet waar ik het kan vinden), maar dat gaat opeens niet meer. Ik heb meteen gezocht naar het struikelblok, ik dacht het ook gevonden te hebben, heb het verwijderd, maar daarna kwam de volgende foutmelding. En om nu die hele database te moeten doorlopen is mij toch te gortig. Daarbij ging het voorheen wél.
        Mocht je nog een idee krijgen: graag.

  3. Hallo ik zou graag een dvd op me MacBook willen zetten maar krijg een foutmelding error 36 weet jullie wat ik moet doen

      1. Ik krijg de foutmelding de Finder kan bewerking niet voltooien omdat sommige gegevens in vts 06.1vob niet kunnen worden gelezen of geschreven. Foutcode error 36 weten Julie hoe Ik die moet oplossen

        1. In het artikel staat dat dat komt door . “{dot}” bestanden op de locatie van de bestanden. Dit is in dit geval op een DVD, maar een DVD is niet schrijfbaar dus “dot_clean” gebruiken zoals beschreven in het artikel werkt niet. Ik raad u aan om van de DVD een ISO bestand te maken of de DVD te “rippen” middels Handbrake. Enige technische kennis vereist. https://handbrake.fr/

  4. Hallo,
    Hier een moeilijk probleem:

    Een paar zomers geleden gingen we met onze vrienden naar Portugal dus werd er gefilmd.

    Ik heb de montage gedaan via Imovie en daarna de film 2x op schijfje gebrand, eentje voor onze vrienden en eentje voor ons.
    Toen wij een 2-tal weken geleden onze film nog eens wilden bekijken via onze dvd-speler stopte die in de helft ongeveer, niets aan te doen, die wilde niet meer vooruit.
    Omdat ik – na de montage en het branden – alle originele tracks van de Mac gewist heb
    heb ik toen het schijfje aan onze vrienden gevraagd om een nieuwe kopie te maken via onze Mac.

    Via MacX DVD ripper Pro heb ik geprobeerd om de film weer op mijn Mac te krijgen, tevergeefs.
    Het programma stopt op 1,24 GB terwijl de film 2,46 GB groot is.
    Wanneer we de film ( deze van onze vrienden )op onze DVD-speler draaien speelt die perfect af, ook bij hen, enkel op hun pc stopt die ook in de helft.

    Toch eigenaardig: de film is gemonteerd op onze Mac, gebrand via onze externe brander en nu kan ik
    die niet meer binnenhalen op diezelfde Mac.

    Toevalling moesten onze vrienden in een pc-winkel zijn en hebben ginds gevraagd wat de oplossing
    voor het probleem is, die mensen hebben het daar geprobeerd en zegden dat er ergens een beveiliging op zit,
    zij konden geen tijd vrijmaken om ernaar te zoeken en zegden dat we een nerd nodig hebben om ons te helpen.
    Ik heb toch nog eens geprobeerd om de film te dupliceren en toen kwam de melding foutcode 36, dus verder gezocht en deze pagina gevonden via jullie.
    Ik zou met de uitleg hier waarschijnlijk een oplossing kunnen vinden voor foutcode 36 maar ik ben bang dat er toch iets aan het schijfje – het enige exemplaar – zou verkeerd gaan en dat dan ook niet meer kan afspelen op de dvd-speler, temeer dat dit het exemplaar van onze vrienden is.

    Alle hulp is welkom.

    Dank u

    1. Hallo, ik ben helaas geen kenner op het gebied van DVD’s rippen (exporteren). Echter, ik heb in het verleden wel eens een DVD ge-exporteerd naar mijn Mac. Ik heb dat destijds gedaan met Handbrak (gratis software) dit werkt erg goed en het ondersteunt een hele hoop codecs (software om films mee af te spelen). Handbrake kunt u gratis downloaden op https://handbrake.fr/. een uitgebreide gids over hoe Handbrake te gebruiken kunt u vinden op: https://www.chriswrites.com/rip-encrypted-dvds-mac/ in het eerste hoofdstuk “Using handbrake”. Een andere handleiding: https://www.howtogeek.com/102886/how-to-decrypt-dvds-with-hardbrake-so-you-can-rip-them/. Probeer anders de bestanden van de DVD naar een Windows PC te kopieren en om te zetten naar MP4 of AVI met handbrake. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben.

Heeft u een computer vraag?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *