Mochten er ooit problemen ontstaan in Windows 11, dan bent u blij dat u een systeemback-up beschikbaar heeft.
In dit artikel leest u hoe u een volledige systeemback-up kunt maken van Windows 11 en hoe u een volledige Windows 11-systeemback-up kunt terugzetten.
Een systeemkopie is een kopie van de stations die nodig zijn om Windows 11 uit te voeren. In een systeemkopie kunnen ook andere stations worden opgenomen. U kunt een systeemkopie gebruiken om de computer te herstellen als de harde schijf of computer niet meer werkt.
Met een systeemkopie kunt u ook afzonderlijke bestanden en mappen herstellen. Dit doet u door de systeemkopie als een virtuele schijf te koppelen en de inhoud ervan te doorzoeken. Zo kunt u individuele bestanden of mappen kopiëren naar uw pc, bijvoorbeeld als u per ongeluk een map of bestand hebt verwijderd.
In alle gevallen kunt u ervoor kiezen om een volledige systeemkopie terug te zetten van Windows 11, of om alleen specifieke bestanden of mappen te herstellen.
Hoe maak ik een Windows 11 systeem back-up?
Windows 11 systeemkopie maken
Het is aan te raden om een systeem back-up (systeemkopie) aan te maken op een extern medium. Denk hierbij aan een USB-stick of een externe harde schijf.
Omdat het om een volledige back-up van Windows 11 gaat moet u er rekening mee houden dat het apparaat waar u de back-up op wilt opslaan groot genoeg is. U heeft dus minimaal de grootte van de totale capaciteit van de computer harde schijf nodig om de back-up op te plaatsen.
Om te beginnen opent u het configuratiescherm. Als het configuratiescherm staat ingesteld op “categorie” dan klikt u in de “Systeem en beveiliging” instellingen op “Back-up maken en terugzetten (Windows 7)”.
In het linkermenu klikt u op “Een systeemkopie maken”.
U krijgt nu de vraag waar u de systeemkopie wilt opslaan. Dit kan op een harde schijf, op een of meer DVDs of op een netwerklocatie.
In de meeste gevallen kiest u voor “Op een harde schijf”. In de lijst van harde schijven vind u alle harde schijven die in Windows 11 beschikbaar zijn. Een externe harde schijf of USB-stick wordt ook als harde schijf weergegeven als deze een schijfletter hebben gekregen in Windows 11.
Kortom zorg dat het medium waar u de systeemkopie op wilt opslaan, ook wordt gedetecteerd inclusief schijfletter op uw computer. Selecteer daarna de locatie uit de lijst en klik op volgende.
Standaard wordt een back-up gemaakt van de volgende stations “EFI-systeempartitie”, “Systeem” en “Windows Herstelomgeving”. Mochten er nog andere partities zijn dan kunt u selecteren of deze ook meegenomen moeten worden in de systeemkopie.
Klik op “Back-up starten” om te beginnen met het maken van de Windows 11 systeem back-up.
De volledige systeem back-up van Windows 11 wordt nu gemaakt. Dit kan even duren.
Ondertussen kunt u de pc gewoon gebruiken terwijl de Windows 11 systeem back-up wordt gemaakt. U kunt doorgaan met uw dagelijkse taken, zoals het surfen op het internet, het bewerken van documenten, het bekijken van video’s, of het werken met andere applicaties. Het back-upproces zal onopgemerkt op de achtergrond plaatsvinden en uw gebruikservaring niet verstoren.
Het systeem is ontworpen om de back-up efficiënt en zonder onderbrekingen uit te voeren, zodat u uw productiviteit kunt handhaven.
Zodra de back-up is voltooid, ontvangt u een melding met de vraag of u een systeemherstelschijf wilt maken.
Deze herstelschijf is een waardevol hulpmiddel, omdat het u in staat stelt uw systeem te herstellen in geval van ernstige problemen, zoals een systeemcrash of andere technische storingen.
Het wordt sterk aanbevolen om deze optie te kiezen, omdat het u een extra laag van bescherming biedt en u gemoedsrust geeft dat uw gegevens en instellingen veilig zijn opgeslagen. U kunt ervoor kiezen om de herstelschijf meteen te maken of dit op een later moment doen wanneer het u beter uitkomt.
Om te controleren of de systeemback-up is geslaagd, opent u het back-upmedium via de Windows verkenner en controleert u of er een “WindowsImageBackup” map beschikbaar is. Dit is de map met de volledige systeemkopie.
Automatisch een systeemkopie maken van Windows 11
Het is ook mogelijk om Windows 11 zelf een systeemkopie te laten maken. Dit kunt u doen door Windows back-up te configureren om de zoveel tijd een back-up te laten maken.
Om te beginnen opent u het configuratiescherm. Als het configuratiescherm staat ingesteld op “categorie” dan klikt u in de “Systeem en beveiliging” instellingen op “Back-up maken en terugzetten (Windows 7)”.
Klik vervolgens op “Back-up instellen”. Hiermee maakt u een terugkerende systeem back-up van Windows 11.
Selecteer een locatie voor het opslaan van de automatische systeem back-up. Het wordt aangeraden om een externe harde schijf te selecteren.
Maak uw keuze en klik op Volgende.
U krijgt nu de vraag waarvan u een back-up wilt maken. U heeft twee verschillende keuzes.
De eerste keuze is “Automatisch laten bepalen (aanbevolen)” en de tweede keuze is “Zelf bepalen”. Als u een Windows 11 automatisch laat kiezen dan worden er back-ups gemaakt van de bibliotheken, het bureaublad en Windows-systeem mappen.
Mocht u nu extra mappen zelf willen toevoegen aan de back-up dan kiest u “zelf bepalen”. Hiermee kunt u zelf bepalen of er alleen back-ups gemaakt moeten worden van alle bibliotheek mappen (documenten) en/of u een systeemkopie wilt opnemen in de automatisch back-up.
Maak uw doordachte keuze en klik op volgende.
Controleer nu de back-up instellingen. Het standaard schema voor de automatisch back-up is actief. Dat betekent dat er een back-up wordt gemaakt van de opgenomen items in de back-up elke zondag om 19:00 ‘s Avonds.
Mocht u dit schema willen aanpassen, dan klikt u op de link “Schema wijzigen”. U kunt nu zelf een schema toepassen op de automatische back-up.
U kunt de regelmaat van de back-up aanpassen naar “wekelijks”, “dagelijks” of “maandelijks”. Daarbij kunt u een specifieke dag en tijd instellen voor de back-up.
Als u het gewenste back-up schema heeft ingesteld dan klikt u op OK om te bevestigen.
Klik vervolgens op “Instellingen opslaan en back-up uitvoeren” om de eerste Windows 11 automatische back-up uit te voeren met schema.
De back-up wordt nu uitgevoerd. In deze back-up instellingen ziet u de voortgang en meer informatie over de back-ups.
Ook kunt u hier de back-up schijfruimte beheren en zien wanneer de laatste back-up is gemaakt. Door op “Instellingen wijzigen” te klikken kunt u het automatisch back-up schema later nog wijzigen.
Een Windows 11 systeem back-up terugzetten
Om een systeemkopie terug te zetten moet u de computer opstarten naar de geavanceerde opstartopties. Via de geavanceerde opstartopties kunt u kiezen om een systeemkopie van Windows 11 terug te plaatsen.
Het is niet mogelijk om specifieke bestanden terug te plaatsen, alleen om een volledige back-up van het gehele Windows 11 besturingssysteem te herstellen. Als er een systeem back-up is gemaakt naar een externe harde schijf, koppel deze externe harde schijf dan eerst aan de PC en zorg dat deze gedetecteerd wordt in Windows 11. Houdt een eventuele netwerklocatie ook bij de hand als u de systeem back-up daar op heeft geplaatst.
Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op Instellingen. In de instellingen klik links op Systeem en daarna op Systeemherstel.
In de Geavanceerde opstartopties klik op de “Nu opnieuw opstarten” knop.
Mocht u geen toegang meer hebben tot Windows 11 zelf dan kunt u de geavanceerde opstartopties starten via automatisch herstel.
Meer over automatisch herstel leest in dit artikel: 4 tips om Windows 11 te starten naar de geavanceerde opstartopties.
Klik op “Problemen oplossen”.
Klik nu op “Geavanceerde opties”.
In de geavanceerde opties klikt u op “Herstellen met installatiekopie”.
Selecteer het gewenste systeemkopie bestand. U kunt kiezen om de nieuwste systeemkopie te gebruiken of selecteer zelf een systeemkopie door op “Een andere systeemkopie herstellen” te klikken.
Klik op volgende.
Mocht u stuurprogramma’s terug willen installeren dan klikt u op “Stuurprogramma’s installeren” of “Geavanceerd”.
Om de systeemkopie volledig terug te zetten klikt u op volgende.
Controleer de te herstellen systeemkopie aan de hand van de datum en tijd, de computernaam en de te herstellen partities. Als alles klopt dan klikt u op voltooien.
Alle gegevens op de stations die u herstelt, worden vervangen door de gegevens in de systeemkopie.
Weet u zeker dat u wilt doorgaan? Klik op Ja om door te gaan.
De systeemkopie wordt teruggezet op de computer. Dit kan even duren, van elke minuten tot enkele uren.
Ik hoop u met deze gids te hebben geholpen. Bedankt voor het lezen!
Beste Stefan, dank voor de duidelijke uitleg.
2 vraagjes:
– is de systeemkopie een image vd hele C, dus inclusief emails etc?
– waarom geen opstartschijf laten maken? Ik heb een dvd-station.
Vriendelijke groet,
Hallo, een systeemkopie (of systeemimage) is inderdaad een complete kopie van de hele C-schijf van een computer, inclusief alle bestanden, programma’s, systeeminstellingen en ja, ook uw e-mails, voor zover die lokaal opgeslagen zijn op de schijf. Een opstartschijf (installatiemedium) wordt meestal gemaakt om problemen op te lossen of een systeem opnieuw te installeren. Als u een DVD heeft, maakt u deze op DVD. De meeste computers hebben geen DVD station meer, dan is USB meer gebruikelijk. Ieder zijn voorkeur. Succes!
Dank voor je snelle antwoord!
Graag gedaan!
Hallo Stephan,
Ik zou graag mijn harde schijf (SSD-kaart) willen vervangen voor eentje met meer capaciteit van 256GB naar 1 TB. Kan ik dan ook een systeemherstel doen of dient dit op dezelfde schijf als het origineel te zijn? Ik ga een back-up maken op een externe schijf en wil dan de kaart vervangen die in de computer zit.
Zitten Office installaties met licenties ed ook in de systeem-back up. Of moet ik hier apart nog backups voor maken.
Bedankt alvast voor de reactie.
Mvg, Paulien
Hallo, leuke vraag. Als u een systeem back-up maakt zoals beschreven in dit artikel, dan kunt u de SSD vervangen zonder problemen. Alle apps, instellingen, licenties e.d. worden meegenomen. Het is wel belangrijk dat u de back-up terugplaatst op deze PC met dezelfde hardware. Als u hardware wisselt kunnen licenties niet meer werken.
1. Maak een systeem back-up op externe media, HD of (grote) USB.
2. Maak Windows 11 installatiemedia aan op USB.
3. Installeer Windows 11 met aangemaakte installatiemedia op de nieuwe SSD.
4. Zet de systeemback-up middels de instructies in dit artikel.
Succes!
Hallo,
Bedankt voor de feedback. Ik heb de eerste drie stappen doorlopen maar krijg nu het terugzetten van de back-up niet voor elkaar. Nadat ik de externe schijf heb geselecteerd krijg ik een melding: “to restore this computer, windows meeds to format the drive that the windows recovery environment is currently running on. To continue with the restore, shut down the computer and boot is from a windows installation disc or a system repair disc and then try the restore again.”
Ik heb geen mogelijkheid om een schijf te branden in mijn computer of af te draaien. Hoe kan ik nu alsnog de back up op de andere SSD kaart krijgen?
Hallo, ik raad u aan het volgende te lezen, dit voor Windows 10 maar werkt hetzelfde:
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/problem-restoring-system-image-to-new-ssd-c-drive/0e0a98a7-c5d8-4747-be02-d39e365ac0d6
Succes!
Bedankt voor de aanvullende informatie. Hiermee is het gelukt. Super! Alleen nog de schijfgrootte veranderen en dan ben ik helemaal waar ik wezen wil.
Top! Altijd vervelend als er nog van die onverwachte probleempjes ontstaan. Bedankt voor de terugkoppeling. Succes ermee! 🙂
Goedemorgen,
Bedankt voor de heldere uitleg!
Elke vrijdagavond staat er nu een automatische backup gepland, die dan op een externe hard disk wordt gezet.
Maar de Windows backup blijft na uren steeds hangen op 97%. De backup status-balk is actief (de groene balk waar telkens een stukje licht groen van links naar rechts graat), de laptop werkt ook nog gewoon. Maar op 100% krijg ik de back up niet.
Gebruik ik de laptop helemaal niet ondertussen, dan loopt de laptop op een gegeven moment vast omdat er een probleem is opgetreden en moet de laptop opnieuw opgestart worden.
Ik heb sinds begin juli Windows 11 en sindsdien heb ik dat probleem bij het back uppen. De installatie van Windows 11 gaf de 1e keer foutmeldingen, maar later is de update naar Windows 11 wél goed gegaan.
Ik hoop dat iemand mij kan helpen.
Heel erg bedankt alvast!
Bianca
Hallo, ik raad u aan om “SFC” en “DISM” uit te voeren en het daarna nogmaals te proberen:
https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/3-tips-om-een-probleem-in-windows-op-te-lossen/
Succes! Groet, Stefan
Mogelijk kan je me op weg helpen voor het volgende:
Ik kocht twee identieke PCs. Bij de eerste liep de installatie helemaal fout.
De tweede is goed verlopen. Ik maak nu een systeemkopie van de tweede op een externe harde schijf.
Kan ik die systeemkopie gebruiken om de eerste PC te herstellen ?
Hallo, nee ik denk niet dat u die kunt gebruiken. U geeft aan twee identieke PC’s, daarom twijfel ik. Echter, het gaat om een volledige systeem back-up, die zijn computer specifiek. Hierin is Windows opgenomen met alle instellingen, licentie(s) e.d. specifiek voor die PC. Ik vermoed dus dat het niet gaat werken…
Groet, Stefan
Hartelijk dank voor het snelle antwoord (en sorry voor deze late mail)
Hartelijk dank. Dit is een bijzonder duidelijke uitleg, die mij een hele tijd opzoeken bespaarde!
Fantastisch. Ik slaag deze site op ij mijn favorieten!
Hallo, dank! Fijn dat het is gelukt. Graag tot ziens 🙂
Groet, Stefan
Hoi Stefan,
Medio vorig jaar juni heb ik een Windows Backup gemaakt van(toen nog Windows 10). Inmiddels heb ik een nieuwe Backup volgens jouw aanwijzingen gemaakt en die kan ik ook terug vinden op mijn externe HDD, echter wanneer ik een begin maak om deze laatste Backup terug te zetten, volgens deze aanwijzingen: https://support.microsoft.com/nl-nl/windows/back-up-maken-en-terugzetten-in-windows-352091d2-bb9d-3ea3-ed18-52ef2b88cbef“, komt alleen die eerste BacUp te voorschijn (die van juni vorig jaar). Hoe kan ik bereiken, dat mijn laatste Backup zichtbaar wordt en kan ik de 1e Backup eventueel verwijderen ? Ik hoor het nog graag.
Met vriendelijke groet,
Cor Jansen
Hallo, voor zover ik weet, ook zojuist getest heb, overschrijft Windows de systeemback-up telkens. Ik vermoed dus dat uw systeem back-up van Windows 11 niet is gelukt en de systeem back-up van Windows 10 er nog staat. Groet, Stefan
Stefan,
Ik heb de USB stick wel degelijk geformatteerd naar NTFS, dit wordt trouwens gemeld om dit te doen en toch lukt het niet. Misschien is 32GB te weinig en is dat het obstakel?? Er wordt evenwel geen melding hiervan gegeven.
Best een externe harde schijf aanschaffen??
Groeten en nog een mooi w.e. gewenst,
Staf.
Hallo, ja klopt dan is de externe schijf te klein. Het plaatsen van een schijf met meer ruimte zal het probleem oplossen. Groet, Stefan
Beste Stefan,
Kan ik een systeemkopie van Windows 11 op een USB stick zetten, ik vermoed van niet omdat ik volgende melding krijg : “het station is geen geldige back-uplocatie”.
Groeten, Staf.
Hallo, ja dat moet wel lukken. De USB-stick moet genoeg GB’s vrij hebben en geformatteerd zijn als NTFS. Ik vermoed dat u deze melding krijgt omdat de USB niet is geformatteerd als NTFS.
https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/hardeschijf-formateren-via-opdrachtprompt-en-diskpart/
Groet, Stefan
Hallo Stefan,
Vlg mij is er info zoek geraakt.
De info die jij mij gaf om een systeemkopie terug te zetten
is onder windows 10
Sinds gisteren heb ik windows 11.
Ik weet hoe ik onder windows 11 een systeemkopie moet maken
maar terugzetten niet
Dat werkt op dezelfde manier. Succes!
Allereerst dank voor de uitleg over het maken van een systeemkopie
onder windows 11
Mijn vraag is: hoe kan ik deze kopie terugzetten ?
Bij voorbaat dank.
vr,gr,
Theo Dijkman Dulkes
Hallo Theo, hoe u een systeembackup kunt terugzetten leest u hier: https://support.microsoft.com/nl-nl/windows/back-up-maken-en-terugzetten-in-windows-352091d2-bb9d-3ea3-ed18-52ef2b88cbef
Groet, Stefan
Stefan dank voor jouw reactie.
Maar ik heb een systeemkopie gemaakt van de C schijf dus
inclusief alle software.
Ik wil dus niet bestanden individueel terug zetten.
Gr,
Theo
Hallo Theo, met die link die ik eerder gestuurd heb kunt u individuele bestanden terugzetten uit de volledige systeemkopie. Als u de volledige systeemkopie terug in één keer wilt zetten volgt u deze stappen.
Instellingen → Bijwerken en beveiliging → Systeemherstel → Geavanceerde opstartopties → Nu opnieuw opstarten → Problemen oplossen → Geavanceerde opties → Herstellen met installatiekopie.
Groet, Stefan
Hallo Stefan,
Dat zijn de instructies die ik moet volgen onder
windows 10
Sinds gisteren heb ik windows 11.
Ik weet hoe ik een systeemkopie moet maken
maar terug zetten niet.
Gr,
Theo