Het is een melding die relatief veel voorkomt, de ‘Geen signaal’ of ‘No Signal’ melding op een monitor.
De melding betekent dat er vanuit de monitor geen verbinding kan worden gemaakt met het aangesloten apparaat, meestal een computer.
Er zijn verschillende oorzaken voor deze melding.
In dit artikel doorlopen we dan ook meerdere stappen die kunnen helpen dit probleem te identificeren en op te lossen.
Geen signaal via monitor
Maak de computer wakker
Soms wil een monitor wel eens een melding geven dat er geen signaal is, omdat er geen signaal wordt gedetecteerd. Dit wil niet zeggen dat er direct problemen zijn met aansluitingen etc. Zorg dat de computer aanstaat, de monitor is aangesloten en druk eens op een toets, beweeg met de muis of herstart de computer.
Door het wakker maken van de computer, zo noem ik het maar, wordt aangesloten randapparatuur gedetecteerd, dit zorgt ervoor dat een aangesloten monitor een ‘wake-up call’ krijgt en aan springt.
Controleer de kabelverbindingen
Mocht dit niet werken dan kunt u of de kabels goed verbonden zijn. Zorg ervoor dat de kabel (HDMI, DisplayPort, VGA of DVI) goed is aangesloten op zowel de monitor als de computer.
Gebruik originele kabels
Controleer daarnaast of u originele kabels gebruikt. Namaak kabels kunnen in enkele gevallen niet goed reageren op signalen en daardoor geen verbinding maken.
Maak de aansluitingen schoon
Als u zeker weet dat u de goede kabels gebruikt, zorg er dan voor dat de aansluitingen goed schoon zijn. Maak de aansluitingen schoon met perslucht, niet alleen op de kabels maar ook de aansluitingen op de computer zoals de poorten.
Controleer op kabelbeschadigingen
Naast het goed schoonmaken van kabels en aansluitingen, controleer de kabel vervolgens op beschadigingen. Denk hierbij aan afgebroken of gebogen pinnetjes in een aansluiting. Probeer ook eens een andere kabel als u er meerdere heeft.
Sluit kabels aan op de goede poort
Zorg ervoor dat u de kabel op de juiste poort aansluit, vooral bij een computer met meerdere grafische aansluitingen (bijvoorbeeld een aparte grafische kaart).
Selecteer de juiste invoerbron
In de instellingen van een monitor kunt u de invoerbron selecteren, dit wordt ook wel ‘input source’ genoemd. Dit is dezelfde poort waar u de monitor op heeft aangesloten. U kunt dit vaak wijzigen via fysieke knoppen op een monitor, aan voorkant, achterkant of onderkant.
Controleer de grafische kaart
Als u een aparte grafische kaart hebt, zorg er dan voor dat de kabel daar is aangesloten en niet op de poort van het moederbord. Controleer ook of de grafische kaart stevig in de PCIe aansluiting zit.
Probeer, indien mogelijk, de computer op te starten met geïntegreerde graphics (sluit de kabel aan op het moederbord in plaats van op de grafische kaart).
Controleer op hardware problemen
Het controleren op hardware problemen is niet voor iedereen. Zorg dat er veilig wordt gewerkt, maak de computer niet open als er stroom opstaat!
Een defecte voeding, moederbord of grafische kaart kan eventueel de oorzaak zijn. Dit vereist vaak hulp van een professional.
Ik hoop dat een van deze tips heeft geleid tot het oplossen van het probleem. Bedankt voor het lezen!
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste PC tips iedere 2 weken in uw e-mailbox.Wij versturen nooit spam.
PC Tips overzicht
Al onze computertips overzichtelijk gesorteerd op categorieën.