Als u problemen ondervind met uw Windows 11 of 10 computer, dan kunt u informatie verzamelen om het probleem op te lossen. Een manier om uitgebreide probleem informatie te verkrijgen in Windows is via de betrouwbaarheidsgeschiedenis.
De betrouwbaarheidsgeschiedenis toont u in één oogopslag de geschiedenis van uw systeemstabiliteit en laat u per dag details zien over gebeurtenissen die de betrouwbaarheid beïnvloeden. Dit kunnen zijn geheugen-, harde schijf-, applicatie- en besturingssysteem storingen (“gebeurtenissen”) .
Betrouwbaarheidsgeschiedenis geeft een snel overzicht van de stabiliteit van het systeem. Door niet alleen storingen te registreren, maar ook belangrijke gebeurtenissen met betrekking tot de configuratie van uw systeem (waaronder de installatie van nieuwe applicaties en besturingssysteemupdates), kunt u een tijdlijn zien van veranderingen in zowel het systeem als de betrouwbaarheid.
Met de betrouwbaarheidsgeschiedenis kunt u ook vaststellen hoe u problemen kunt oplossen door uitgebreide systeeminformatie te verzamelen bij problemen. Deze informatie kunt u gebruiken om inzicht te krijgen in uw systeem of vast te stellen welk proces of onderdeel een probleem veroorzaakt.
Houdt er rekening mee dat de betrouwbaarheidsgeschiedenis eerst 24 uur gegevens verzamelt voordat het een stabiliteitsrapport genereert. De betrouwbaarheidsgegevens zijn dus niet realtime.
Betrouwbaarheidsgeschiedenis weergeven in Windows 11 of 10
Om de betrouwbaarheidsgeschiedenis weer te geven opent u het Configuratiescherm. In het configuratiescherm wijzigt u eerst de weergave naar “Grote pictogrammen”.
Klik vervolgens op “Beveiliging en onderhoud”.
Klik eerst op “Onderhoud” en hierna op de link “Betrouwbaarheidsgeschiedenis weergeven”. De betrouwbaarheidsgeschiedenis is standaard ingeschakeld.
In de betrouwbaarheidsgeschiedenis ziet u toepassingsfouten (dit zijn fouten van software), Windows fouten en overige fouten en waarschuwingen. Deze fouten zijn herkenbaar aan het rode, blauw of gele waarschuwingspictogram.
U kunt door de probleemgeschiedenis van uw computer navigeren door links of rechts op de pijltjes te klikken om te verschuiven naar overige datums. Helemaal bovenin ziet u “Weergeven op:”.
Deze weergave kunt u wijzigen naar “dagen” of “weken” om eerdere probleemgeschiedenis weer te geven.
Klik op een foutmelding om de bron van de foutmelding weer te geven. U ziet dan of een het een “kritieke gebeurtenis”, “waarschuwing” of “informatieve gebeurtenis” betreft.
Dubbelklik op de gebeurtenis om meer gedetailleerde informatie over deze gebeurtenis weer te geven. U ziet hier meer informatie zoals:
- Het probleem.
- De datum waarop het probleem is ontstaan.
- Of het rapport is verzonden/
- De beschrijving van het probleem met bestandslocatie.
- Uitgebreide probleembeschrijving van het probleem zoals welk proces (“toepassing”) en een bucket-id.
In Windows foutrapportages worden vastlopers geïdentificeerd door de versie van het programma dat vastliep en waar in het programma de fout is ontstaan. Dit, samen met andere technische informatie, creëert een unieke handtekening voor de vastloper. Microsoft noemt deze handtekeningen een “bucket id”.
Als u de betrouwbaarheidsgeschiedenis wilt opslaan, bijvoorbeeld om te importeren in een ander hulpmiddel of voor gebruik in rapportages, dan klikt u links onderin op “Betrouwbaarheidsgeschiedenis opslaan”. U kunt de rapportage dan opslaan als (“.xml”) bestand.
Om snel alle problemen weer te geven dan klikt u op “alle probleemrapporten weergeven”. U ziet dan alle probleemrapporten die kunnen worden gerapporteerd aan Microsoft per bron.
In deze probleemrapportage kunt u de probleemrapporteren ook wissen door op de “Alle probleemrapporten wissen” knop te klikken.
Lees ook:
- Wanneer is Windows 11 of 10 voor het laatst afgesloten?
- De prestatiemeter (perfmon) gebruiken in Windows 11 of 10.
Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!
PC Tips overzicht ↓
Al onze computertips overzichtelijk gesorteerd op categorieën.Ontvang de nieuwste PC tips iedere 2 weken in uw e-mailbox.
Wij versturen nooit spam.