5 manieren om de naam of label van een harde schijf te wijzigen

Stefan
5 manieren om de naam of label van een harde schijf te wijzigen

Als u een harde schijf gebruikt in Windows 11 of Windows 10, dan krijgt deze harde schijf standaard de naam “Lokale schijf”. Als u een USB apparaat gebruikt dan is de standaard naam “USB Schijf”.

In Windows gebruiken we echter ook onze eigen benaming voor een harde schijf. Dit maakt het duidelijk om wat voor schijf het gaat. Zo kunt u een schijf waar veel film bestanden op zijn opgeslagen, aanduiden als “Films” in plaats van “Lokale schijf”.

Een harde schijf geformatteerd in de Windows standaard “NTFS” mag als naam of volume label 32 tekens bevatten, dit is inclusief spaties. Elke andere schijf geformatteerd als FAT32 mag maximaal 11 tekens bevatten inclusief spaties. De naam van een schijf wordt ook wel omschreven als een label.

5 manieren om de naam of label van een harde schijf te wijzigen

Naam van harde schijf wijzigen via Windows verkenner

Om de naam van een schijf te wijzigen in Windows kunnen we simpelweg de Windows verkenner gebruiken. De Windows verkenner biedt via “Deze PC” ook direct inzicht in welke lokale, USB of netwerk schijven er allemaal actief zijn.

Open de Windows verkenner. Klik links op “Deze PC”. Klik met de rechtermuisknop op de schijf waarvan u de naam wilt wijzigen, of druk op F2. In het menu klik vervolgens op “Naam wijzigen”. U kunt nu de naam aanpassen van deze schijf.

Naam van schijf wijzigen via de windows verkenner

Naam van harde schijf wijzigen via Eigenschappen

In de eigenschappen van een schijf kunt u verschillende instellingen inzien. Zo kunt u ook de naam wijzigen van deze schijf.

Klik met de rechtermuisknop op de schijf via de Windows verkenner. In het menu klik op eigenschappen.

Naam wijzigen via eigenschappen

Naam van harde schijf wijzigen via instellingen

In Windows 11 kunt u via het systeem en daarna in de opslag instellingen het label wijzigen van de schijf.

Klik met de rechtermuisknop op het Start menu. In het menu klik op instellingen. In de instellingen klik vervolgens links op systeem en daarna op opslag.

In de opslag instellingen klikt u hierna eerst op geavanceerde opslag instellingen en daarna op schijven en volumes.

Schijven en volumes

Klik vervolgens op het NTFS of FAT32 volume waarvan u het label wilt wijzigen. Klik op eigenschappen en daarna op label wijzigen.

Label wijzigen

Naam van harde schijf wijzigen via Schijfbeheer

Schijfbeheer is het hulpmiddel in Windows om schijven te beheren. Zo kunt u er een schijfletter mee toewijzen, een volume grootte wijzigen of formatteren. Door de eigenschappen van de schijf te openen kunt u de naam van de schijf wijzigen.

Open schijfbeheer. Klik met de rechtermuisknop op de schijf waarvan u de naam wilt wijzigen. In het menu klik op eigenschappen.

Nu kunt u in het label veld een nieuw label – naam – ingeven voor deze schijf.

Naam wijzigen van schijf via schijfbeheer

Naam van harde schijf wijzigen via Opdrachtprompt of PowerShell

In Windows zijn allerlei hulpmiddelen aanwezig. De meeste hebben een interface “GUI”. Als u geen toegang heeft tot Windows of u werkt graag via Opdrachtprompt of Terminal, dan kunt u het volume label van een schijf ook aanpassen.

Open Opdrachtprompt of Terminal als administrator. Om een naam toe te wijzigen of te wijzigen van een volume geeft u het volgende commando in:

label <schijfletter>: nieuwe-naam

<schijfletter> vervangt u door de schijfletter van het volume waarvan u de naam wilt wijzigen. Nieuwe-Naam is de nieuwe naam voor het volume.

U ziet in onderstaand voorbeeld dat de nieuwe naam van het volume direct zichtbaar is via de Windows verkenner.

Naam van schijf wijzigen via opdrachtprompt of terminal

Ik hoop u hiermee te hebben geïnformeerd. Bedankt voor het lezen!

Help PC Tips en deel dit artikel op sociale media:
Graag een zo duidelijk mogelijke omschrijving.
Overzicht met meer PC tips
Benieuwd naar meer slimme PC tips? Bekijk ons volledige overzicht met waardevolle adviezen en ontdek hoe u, uw computergebruik nóg efficiënter maakt.

1 reactie
Heeft u een computer vraag?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *