De term ‘malware‘ wordt vaak rondgegooid in gesprekken over computerbeveiliging, maar niet iedereen begrijpt de volledige betekenis en implicaties ervan. Dit artikel beoogt duidelijkheid te scheppen over wat malware precies is, welke typen malware er zijn en hoe deze typen malware functioneren.
Wat is malware?
Malware is eigenlijk een naam voor allerlei schadelijke en ongewenste software. Het is niet precies hetzelfde als een virus. Over het algemeen verspreidt malware zich niet op dezelfde manier als een virus, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat het zich snel over uw computernetwerk of het internet beweegt. Het voornaamste doel van malware is om uw computer te beschadigen en de normale werking te verstoren.
Er zijn verschillende soorten malware, zoals computerwormen, trojans, adware, spyware en ransomware. Al deze soorten zijn ontworpen om uw computer op een bepaalde manier te beïnvloeden waardoor u er last van kunt krijgen. In dit artikel leest u er meer over.
Wat is een Computer Worm?
Het is ook belangrijk om te weten dat een computerworm zich niet alleen via een lokaal netwerk verspreidt, maar ook via het internet. Neem bijvoorbeeld de beruchte LoveLetter worm. Deze worm vermomde zichzelf in e-mails als een liefdesbrief. Het gebruikte het icoon van Windows Visual Basic scripting, waardoor het heel veel leek op een echte brief. Dat is ook de reden waarom het in zo’n korte tijd heel veel computers wist te besmetten. Pas dus altijd op met wat u opent en van wie het afkomstig is!
Wat is een trojan virus?
Kortom, trojans zijn eigenlijk een soort achterdeurtje voor mensen met slechte bedoelingen, waardoor ze toegang krijgen tot computers. Het is dus echt belangrijk om voorzichtig te zijn met wat u downloadt en van welke bronnen u software haalt!
Wat is adware?
Het vervelende is dat adware vaak wordt gebundeld met gratis software die u op het internet kunt vinden. Dus wanneer u denkt een handig gratis programma te downloaden, krijgt u er soms ongewenste software bij. Deze bundeling gebeurt meestal via zogenaamde ‘Pay Per Install’-programma’s. Tijdens het installatieproces van de gratis software krijgt u vaak aanbiedingen en advertenties te zien. U heeft dan de keuze om deze extra programma’s wel of niet te installeren. Maar als u ervoor kiest om het te doen, krijgt de adware-ontwikkelaar daarvoor betaald.
Dus, de volgende keer dat u software installeert, let goed op wat er allemaal wordt aangeboden tijdens het installatieproces. Het kan u behoeden voor ongewenste verrassingen!
Wat is spyware?
Het doel van spyware is meestal om persoonlijke gegevens van uw computer te stelen. Dit kan variëren van inloggegevens tot foto’s, documenten en andere gevoelige informatie. Maar dat is niet het enige wat spyware kan doen. Soms is het erop gericht om uw surfgedrag te volgen en deze gegevens door te geven aan derden, vaak malafide advertentienetwerken. Door uw surfgedrag te monitoren, kunnen deze netwerken hun advertenties beter afstemmen op uw interesses en voorkeuren.
Er is ook een type spyware dat zich bevindt in een soort grijs gebied, ergens tussen pure spyware en adware in. Dit type software houdt zich zowel bezig met het stelen van informatie als het tonen van advertenties, waardoor het soms lastig is om duidelijk te definiëren onder welke categorie het valt.
Het is dus belangrijk om altijd waakzaam te zijn en regelmatig uw computer te controleren op de aanwezigheid van dergelijke software, en natuurlijk om betrouwbare beveiligingssoftware te gebruiken die u hiertegen beschermt.
Wat is ransomware?
Wat het nog erger maakt, is dat de encryptietechnieken die door ransomware worden gebruikt zo geavanceerd zijn dat het ontcijferen van de data bijna onmogelijk is. Vaak is de versleuteling zo sterk dat het ontcijferen van zelfs maar één enkel bestand jaren in beslag kan nemen.
Hoewel ransomware op veel manieren kan worden verspreid, waaronder via gratis softwarebundels, is het ook bekend dat het wordt gebruikt in gerichte aanvallen. Dat betekent dat een specifieke persoon of organisatie het doelwit kan zijn van een ransomware-aanval, wat het extra verontrustend maakt.
Het is dus cruciaal om altijd op uw hoede te zijn, regelmatig back-ups van uw gegevens te maken en te investeren in goede beveiligingssoftware om uzelf te beschermen tegen dergelijke bedreigingen. Controleer uw computer eens gratis met Malwarebytes op malware. U zult versteld staan wat er allemaal wordt gedetecteerd.
Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!
Onze computertips overzichtelijk gesorteerd in categorieën.
Computerhulp nodig? Help mee ons computerforum groeien.
Deel deze pc tip met andere mensen via social media of op een website.