10 tips om malware op uw computer te voorkomen!

Stefan
10 tips om malware op uw computer te voorkomen!

De meesten van ons, waaronder u vast ook, zijn wel eens in aanraking gekomen met een computervirus of een soort malware. Het is allesbehalve een pretje; het is hinderlijk, kost tijd en kan behoorlijk frustrerend zijn.

malware voorkomen Wanneer uw computer trager wordt of vreemd gedrag vertoont, denkt u waarschijnlijk al snel aan een virus. Het hoeft niet per se een virus te zijn, maar de kans is groot dat er wel een vorm van malware op uw computer zit. Sommige soorten zijn ronduit kwaadaardig, terwijl andere gewoon irritant zijn. De grootste plaaggeesten? Dat zijn de browserkapers die uw browser of, nog erger, uw hele computer in hun greep nemen.

Net als ik in het verleden heb gedaan, heeft u vast ook wel eens zo’n vervelend programma van uw pc of werkcomputer moeten halen. Daarom geef ik u graag wat tips om te voorkomen dat malware uw computer binnendringt, zodat u veilig kunt blijven surfen.

Heeft u antivirussoftware?

Deze tip zou voor velen misschien voor de hand liggend kunnen klinken, en ik heb het inderdaad al een paar keer aangestipt in eerdere gesprekken en teksten. Wat me echter opvalt, is dat ik behoorlijk wat computers ben tegengekomen, vooral bij particulieren thuis, die volledig ontbreken aan een degelijk anti-virus of malware bescherming. Terwijl, in deze digitale tijd, het hebben van een betrouwbaar anti-virus/malware bescherming niet slechts een optie is. Het is een cruciale, eerste verdedigingslinie als u echt van plan bent uw computer vrij van kwaadaardige software en virussen te houden. U zou verbaasd zijn hoeveel problemen u op voorhand kunt vermijden door deze simpele stap te nemen.

Houd uw antivirussoftware up-to-date

Het hebben van antivirus software is absoluut een essentiële eerste stap in de digitale bescherming van uw computer. Maar het stopt daar niet; het regelmatig bijwerken en onderhouden van die software is net zo cruciaal. Terwijl gratis antivirusoplossingen zeker een basisbescherming bieden en beter zijn dan helemaal geen bescherming, moet u er rekening mee houden dat ze misschien niet altijd de meest uitgebreide bescherming bieden tegen de nieuwste bedreigingen.

Misschien bent u er niet van op de hoogte, maar Microsoft biedt eigenlijk een ingebouwd beveiligingspakket aan: “Windows Defender“. Hoewel u het misschien ziet als een ‘gratis’ toevoeging omdat u Windows op uw computer heeft geïnstalleerd, heeft u in werkelijkheid al voor deze dienst betaald toen u uw Windows-licentie aanschafte.

Wat verrassend is, is dat veel gebruikers niet eens weten dat ze over deze ingebouwde bescherming beschikken. Echter, een belangrijk detail om in gedachten te houden is dat Windows Defender op zichzelf, hoewel nuttig, misschien niet voldoende is om uw systeem te beschermen tegen alle geavanceerde cyberdreigingen die er tegenwoordig zijn. Het kan daarom verstandig zijn om het te combineren met andere beveiligingsmaatregelen of -programma’s.

Voer regelmatig geplande scans uit met uw antivirussoftware

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar veel mensen vergeten toch regelmatig hun antivirussoftware te laten scannen. Het is een goed idee om uw gekozen software zo in te stellen dat deze regelmatig scans uitvoert. Idealiter doet u dit eens per week, maar probeer in ieder geval niet veel langer dan dat te wachten tussen de scans. Ik begrijp dat het lastig kan zijn om aan uw computer te werken terwijl de antivirussoftware bezig is.

Een handige tip is om de scan ‘s nachts te laten uitvoeren, op een moment dat u de computer toch niet gebruikt. Maar ik weet ook dat velen van u de gewoonte hebben om de computer ‘s nachts uit te zetten, waardoor zo’n nachtelijke scan nooit plaatsvindt.

Wat u dan kunt doen, is een vaste nacht kiezen waarop u de computer aan laat staan voor de antivirus scan. Zorg er wel voor dat de computer in die nacht niet automatisch uitschakelt of in slaapstand gaat. Zo blijft uw computer beschermd zonder dat u er overdag hinder van ondervindt.

Houd uw besturingssysteem actueel

Ongeacht of u Windows, Mac OS X, Linux of een ander besturingssysteem op uw computer heeft, is het essentieel om dit altijd actueel te houden. De teams achter deze besturingssystemen brengen regelmatig beveiligingspatches uit, specifiek ontworpen om eventuele beveiligingsproblemen aan te pakken.

Het installeren van deze patches is een cruciale stap om uw computer veilig te houden. En dat geldt ook voor uw antivirussoftware. De wereld van virussen en malware is constant in beweging en er worden voortdurend nieuwe bedreigingen gecreëerd.

Daarom is uw antivirussoftware alleen echt effectief als de database up-to-date is. Het is dus van groot belang om ervoor te zorgen dat deze software ook regelmatig updates krijgt en zo actueel mogelijk blijft.

Beveilig uw computernetwerk

Wanneer u gebruik maakt van een Wi-Fi-verbinding voor toegang tot bestanden, printers of het internet, is het cruciaal om hier beveiligingsmaatregelen voor te treffen. Zorg ervoor dat er een wachtwoord vereist is om verbinding te maken, en zorg ervoor dat dit wachtwoord complex en moeilijk te raden is.

Het is echt niet verstandig om een open Wi-Fi-verbinding te hebben. Voor de beste beveiliging kiest u voor WPA of WPA2-codering. Vertrouwen op de oudere WEP-codering is geen goede optie meer; dit systeem kan namelijk vrij snel door kenners worden gekraakt.

Wat betreft de naam van uw Wi-Fi-netwerk, de SSID, is het misschien een slim idee om deze niet zichtbaar te maken voor anderen. U kunt nog steeds zonder problemen verbinding maken, maar u moet wel de SSID en het wachtwoord zelf invullen.

En als u vaak vrienden of familie over de vloer krijgt die gebruik willen maken van uw internet, overweeg dan om een aparte gast-SSID in te stellen met een ander wachtwoord. U weet maar nooit, misschien heeft u wel bevriende hackers in uw kring!

Denk na voordat u klikt

Wees voorzichtig op het web en volg enkele basisprincipes voor uw veiligheid. Bezoek geen websites die dubieus materiaal aanbieden. Wanneer u een onbekende e-mailbijlage ontvangt, open deze dan niet, zeker niet als u niet bekend bent met de afzender. Hetzelfde geldt voor links in e-mails die u onverwacht ontvangt; klik er niet zomaar op. Een handige tip: beweeg eerst met uw muis over een link, zo kunt u vaak zien naar welke website de link daadwerkelijk leidt. Dit is vooral nuttig als het gaat om ingekorte URL’s. Mocht u toch een bestand willen downloaden, bijvoorbeeld via internet, e-mail of een deelplatform, scan het dan altijd eerst voordat u het opent. Veel goede antivirusprogramma’s doen dit automatisch voor u, maar het is altijd goed om extra alert te blijven.

Houd uw persoonlijke gegevens veilig

Het is echt een uitdaging om volledig veilig te zijn op het internet. Veel cybercriminelen proberen niet zozeer direct uw beveiliging te kraken, maar ze gebruiken eerder ‘social engineering’ technieken. Hierbij halen ze beetje bij beetje informatie over u binnen, waarmee ze stap voor stap toegang krijgen tot verschillende online accounts van u. Ze gaan door met het verzamelen van deze informatie totdat ze genoeg hebben om bijvoorbeeld bij uw bankinformatie te kunnen of zelfs uw hele identiteit te stelen. Wees daarom extra voorzichtig op forums en social media platforms. Zorg ervoor dat u uw privacy-instellingen goed heeft ingesteld en probeer op openbare forums niet uw echte naam of andere persoonlijke informatie te gebruiken.

wifi icoon Beperk het gebruik van gratis wifi netwerken

Als u zich in de koffiezaak om de hoek, de bibliotheek of zelfs op het vliegveld bevindt, wees dan voorzichtig met het gebruik van die ‘gratis’ open Wi-Fi-netwerken die geen wachtwoord vereisen en niet versleuteld zijn.

Stel u voor, als u er zo gemakkelijk op kunt, wat zou iemand met slechte bedoelingen en de juiste vaardigheden dan wel niet kunnen doen? Mocht u toch de behoefte voelen om verbinding te maken met zo’n open netwerk, overweeg dan zeker om een VPN te gebruiken. Dat geeft een extra beveiligingslaag en houdt uw gegevens veiliger.

Niet zeker of uw computer is geïnfecteerd? Controleer uw computer dan gratis op malware met Malwarebytes. Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help PC Tips en deel dit artikel op sociale media:
Graag een zo duidelijk mogelijke omschrijving.
Overzicht met meer PC tips
Benieuwd naar meer slimme PC tips? Bekijk ons volledige overzicht met waardevolle adviezen en ontdek hoe u, uw computergebruik nóg efficiënter maakt.

Heeft u een computer vraag?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *