Voor de meeste van ons is Google Chrome de standaard browser die we elke dag gebruiken. Google Chrome is een snelle en minimalistische browser met veel functies die de gebruiker helpen om sneller en vooral makkelijker gebruik te maken van het internet.
Er zijn zoveel verschillende functies in Google Chrome die vaak helemaal niet benut worden door de gebruiker. Dat komt omdat de meeste functies vaak niet bekend zijn bij veel gebruikers.
In dit artikel leest u de minder bekende functies in Google Chrome die u kunnen helpen het gebruik van Google Chrome nog makkelijker te maken voor dagelijks gebruik.
9 minder bekende functies in Google Chrome
Chromecast
In de Google Chrome browser kunt u een tabblad of de gehele pagina “casten” naar een Chromecast. Op deze manier kunt u een website tonen op een TV of ander apparaat waarmee een Chromecast is verbonden. Het is bijvoorbeeld handig voor tijdens een presentatie of om foto’s aan familieleden via de TV te tonen.
Open de Chrome browser. Klik op de drie verticale puntjes om het menu te openen en klik in het menu op “Casten”. Er wordt een Chromecast venster geopend waar u verbinden kunt maken de Chromecast die actief is op uw netwerk.
Tabbladen groeperen
Als u veel gebruik maakt van open tabbladen dan kan het handig zijn om deze tabbladen te groeperen. U maakt dan een groep aan, geeft deze groep een naam en een kleur en u kunt andere open tabbladen toevoegen aan deze groep. Een enkele klik op deze groep geeft dan toegang tot de tabbladen die toegevoegd zijn aan deze groep.
Om een tabblad groep aan te maken klikt u met de rechtermuisknop op een open tabblad. Klik op “Tabblad toevoegen aan nieuwe groep”.
Geef de groep vervolgens een naam en selecteer een duidelijke kleur voor de tabblad groep.
Om een bestaand open tabblad toe te voegen aan de tabbladgroep klikt u met de rechtermuisknop op het tabblad en klik op “Tabblad toevoegen aan groep”, selecteer vervolgens de aangemaakte tabbladgroep.
Door op de tabbladgroep te klikken worden alle actieve tabbladen gekoppeld aan deze groep verborgen of weergegeven. Het maakt het overzicht van open tabbladen een stuk duidelijker in Google Chrome.
Gesloten tabblad opnieuw openen
Soms dan sluiten we per ongeluk een tabblad in Chrome die we eigenlijk niet wilde sluiten. Als u niet meer weet welke URL er precies geopend was dan kunt u dit gesloten tabblad opnieuw openen op de volgende manier.
Klik op vrije ruimte naast een tabblad. Klik vervolgens op “Gesloten tabblad opnieuw openen”. U kunt ook op de toetsencombinatie CTRL + SHIFT + T drukken om het gesloten tabblad direct opnieuw te openen.
Website openen bij opstarten van Google Chrome
Soms gebruiken we een website zo vaak dat het handiger is om deze website meteen te openen bij het starten van de Google Chrome browser. U kunt elke website instellen om direct te openen bij het starten van de Chrome browser.
Open de Google Chrome browser. Klik op de drie verticale puntjes in de rechterbovenhoek om het menu te openen. In het menu klik op Instellingen.
Klik vervolgens links op “bij opstarten” en selecteer de optie “Een specifieke pagina of reeks pagina’s openen”. Klik op “Een nieuwe pagina toevoegen” en daarna op de toevoegen knop.
Elke keer als u nu Google Chrome opent wordt deze URL ook geopend in een tabblad.
Muziek speler in Google Chrome
Als u een video bekijkt of muziek luistert dan kunt u via Google Chrome de muziek of video bedienen via de ingebouwde muziekspeler.
Als u een muzieknoot ziet in de menubalk in Google Chrome dan kunt u de muziek of video bedienen door erop te klikken. Er opent een muziekspeler waarmee u de muziek kunt pauzeren, volgend of nummer terug en voor een video op YouTube zelf een ondertiteling kunt inschakelen (werkt alleen op Engels talige video’s of muziek).
Zelf een zoekmachine toevoegen in Google Chrome
In Google Chrome kent iedereen de standaard zoekmachine Google.com. Als u in de “Omnibox” (de adresbalk) een zoekopdracht intypt en u drukt op enter dan wordt u direct doorverwezen naar Google met de betreffende zoekopdracht. Het is dus niet nodig om eerst naar Google.com te gaan en daar de zoekopdracht in te voeren dit kan direct vanuit de adresbalk.
Echter, het is ook mogelijk om zelf een zoekmachine toe te voegen en direct vanuit de adresbalk te zoeken op deze betreffende site.
Open de Google Chrome browser. Klik links op Zoekmachine en klik op de Zoekmachine beheren tekst. Onderaan bij “andere zoekmachines” klik op de toevoegen knop.
Hier dient u een aantal gegevens in te vullen. Het gaat erom dat u de URL opzoekt op de website waarmee de zoekopdracht wordt uitgevoerd. Dit is per website verschillend. Ik heb mijn site PC Tips als voorbeeld genomen.
Eerst geeft u een naam in bij “Zoekmachine”. Daarna het zoekwoord wat u gebruikt in de adresbalk om aan te geven dat u wenst te zoeken op de betreffende site. Daarna geeft u de zoek-URL in en de zoekopdracht geeft u aan als “%s”. Dit is een string waarde.
Enige technische en website kennis vereist om dit uit te voeren. Klik vervolgens op toevoegen.
In de adresbalk typt u dan het “zoekwoord” en daarna drukt u op de TAB toets op uw toetsenbord. Er verschijnt een tekst met “Zoeken op” en typt vervolgens de zoekopdracht. De zoekopdracht op de toegevoegde site wordt uitgevoerd.
Zoeken in open tabbladen
Als u veel gebruik maakt van tabbladen en u bent het overzicht kwijt, dan kunt u zoeken in open tabbladen in Google Chrome.
In de adresbalk van Chrome typt u een stukje uit de titel van een open tabblad en er wordt een resultaat weergegeven als het open tabblad is gevonden. Klik vervolgens op de “Overschakelen naar dit tabblad” knop en het tabblad wordt geopend.
Taakbeheer in Google Chrome
Als u veel tabbladen geopend heeft en Google Chrome wordt traag dan is het mogelijk om precies te pinpointen welk tabblad Google Chrome vertraagd.
Taakbeheer in Google Chrome laat u in een overzicht zien welke tabbladen de meeste CPU-kracht en geheugen in uw computer gebruiken, waar nodig kunt u het problematische tabblad dan sluiten. Op deze manier voorkomt u dat u alle tabbladen moet sluiten en vervolgens weer opnieuw dient te openen.
Klik op vrije ruimte naast een tabblad met de rechtermuisknop. In het menu klik op Taakbeheer. U kunt ook op SHIFT + ESC drukken op uw toetsenbord.
In taakbeheer ziet u de geheugenvoetafdruk en het CPU gebruik door Google Chrome. Sorteer deze waarde zo in dat u ziet welk tabblad het meeste verbruikt en sluit het tabblad indien nodig door het aan te klikken en op de “proces beëindigen” knop te klikken.
Lees ook: Bespaar batterij met deze 5 Google Chrome tips.
Automatisch invullen in Google Chrome
Omdat we steeds meer online shoppen en betalen dienen we onze persoonlijke gegevens vaak in te geven op websites. Het opnieuw ingeven van persoonlijke gegevens wordt vaak als vervelend en tijdrovend ervaren. U kunt in Google Chrome een aantal gegevens vooraf ingeven zodat deze gegevens door Chrome automatisch worden ingevuld op websites die hierom vragen.
Open de Google Chrome browser. Klik op de drie verticale puntjes in de rechterbovenhoek ook bekend als het Chrome menu. In het Chrome menu klik op Instellingen en klik vervolgens links op Automatisch invullen.
Er zijn drie verschillende onderdelen die u vooraf kunt invullen. U kunt wachtwoord automatisch laten invullen door deze vooraf in te geven. Ook kunt u een betaalmethode toevoegen en persoonlijke gegevens zoals een adres.
Klik op de toevoegen knop en vul de gegevens die u automatisch wenst in te vullen via Google Chrome op websites die hierom vragen in. U kunt bestaande automatisch ingevulde gegevens ook aanpassen.
Als u wilt dat Google Chrome niet meer om het automatisch invullen van gegevens vraagt dan schakelt u de optie “Adressen opslaan en invullen” uit.
Lees ook: Sneller downloaden met Google Chrome of Google Chrome werkt niet.
Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!
PC Tips overzicht ↓
Al onze computertips overzichtelijk gesorteerd op categorieën.Ontvang de nieuwste PC tips iedere 2 weken in uw e-mailbox.
Wij versturen nooit spam.