Bestandsgeschiedenis in Windows speelt een cruciale rol in een effectieve back-upstrategie. Door het instellen van automatische back-ups met de Bestandsgeschiedenis-functie, kunt u eenvoudig terugkeren naar eerdere versies van specifieke bestanden of mappen. Dit is bijzonder handig voor situaties waarin u bijvoorbeeld tekst uit een document heeft verwijderd en later besluit deze weer te willen herstellen.
Deze mogelijkheid is beschikbaar zodra u de Bestandsgeschiedenis heeft ingeschakeld. In dit artikel wordt stap voor stap uitgelegd hoe u back-ups kunt maken op externe opslagapparaten (zoals een externe harde schijf of USB-stick) en hoe u specifieke mappen kunt selecteren om back-ups van te maken. Dit alles maakt gebruik van de Bestandsgeschiedenis-functionaliteit in Windows, wat een belangrijk instrument is om uw belangrijke bestanden veilig te stellen.
Bestandsgeschiedenis back-up maken en herstellen in Windows
Bestandsgeschiedenis inschakelen
Om Bestandsgeschiedenis in Windows te gebruiken, is het noodzakelijk deze functie eerst te activeren, omdat deze standaard uitgeschakeld is. Het is ook belangrijk om een extern opslagmedium te gebruiken, zoals een externe harde schijf of USB-stick, voor het opslaan van de back-ups.
Hier zijn de gedetailleerde stappen om Bestandsgeschiedenis te activeren:
- Klik op de Start-knop van Windows.
- Selecteer ‘Instellingen’ uit het menu dat verschijnt.
- Ga vervolgens naar ‘Bijwerken en beveiliging’, een sectie in de Instellingen.
- Kies in het linker menu de optie ‘Back-up’.
- Sluit nu uw externe opslagmedium aan op uw computer. Dit is nodig om de back-ups van Bestandsgeschiedenis op te slaan.
- Klik vervolgens op ‘Een station toevoegen’ om uw externe opslagmedium te selecteren voor de back-ups.
Bestandsgeschiedenis back-up maken
Kies uw externe opslagmedium uit de getoonde lijst. Na deze selectie verschijnt er een schakelaar (aan/uit slider) waarmee u de automatische back-up van bestanden naar het gekozen externe medium kunt inschakelen. Het is essentieel dat dit externe opslagmedium consistent verbonden blijft met de computer om een ononderbroken en betrouwbare back-upprocedure te waarborgen.
Bestandsgeschiedenis back-up opties wijzigen
Door op “Meer opties” te klikken, krijgt u toegang tot diverse instellingen die betrekking hebben op het back-upproces van bestanden en mappen. Hier heeft u de mogelijkheid om onmiddellijk een back-up te starten van de bestanden en mappen die onder Bestandsgeschiedenis vallen, door op de knop “Nu back-up maken” te klikken.
De standaardinstellingen voor Bestandsgeschiedenis in Windows zijn ingesteld om elk uur een back-up te maken van bepaalde bestanden in specifieke mappen. Voor een gedetailleerd overzicht van deze bestanden en mappen, kunt u de onderstaande tabel raadplegen.
Naam | Locatie |
---|---|
Opgeslagen spellen | C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Saved Games |
Koppelingen | C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Links |
Bureaublad | C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Desktop |
Favorieten | C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Favorites |
Contactpersonen | C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Contacts |
Zoekopdrachten | C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Searches |
Videos | C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Videos |
Afbeeldingen | C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Pictures |
Muziek | C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Music |
Downloads | C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Downloads |
Documenten | C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Documents |
Back-up frequentie wijzigen voor de bestandsgeschiedenis back-up
De back-upfrequentie van Bestandsgeschiedenis in Windows is standaard ingesteld op elk uur. Deze frequentie is echter aanpasbaar naar uw voorkeur. U kunt kiezen uit verschillende intervallen: elke 10, 15, 20, 30 minuten, elk uur (de standaardinstelling), 3 uur, 6 uur, 12 uur, of dagelijks (elke 24 uur). Om deze aanpassing te maken, klikt u op de optie “elk uur (standaard)” en selecteert u vervolgens de door u gewenste back-upfrequentie uit de beschikbare opties.
Bestandsgeschiedenis back-up bewaartermijn wijzigen
De back-ups van uw bestanden en mappen in Bestandsgeschiedenis hebben een instelbare bewaartermijn. Standaard is deze termijn ingesteld op ‘onbeperkt’, wat betekent dat back-ups oneindig bewaard blijven. U kunt echter besluiten deze termijn aan te passen. Als u een specifieke bewaartermijn instelt, zal Windows automatisch de Bestandsgeschiedenis back-ups verwijderen die ouder zijn dan deze termijn. Dit proces helpt ruimte vrij te maken op uw externe opslagmedium voor nieuwe back-ups.
Om de bewaartermijn te wijzigen, klikt u op de optie “voor altijd (standaard)” en kiest u de gewenste termijn voor het bewaren van uw back-ups.
Map toevoegen aan bestandsgeschiedenis back-up
U heeft de mogelijkheid om extra mappen op te nemen in uw Bestandsgeschiedenis back-up. Dit doet u door op de knop “Een map toevoegen” te klikken. Vervolgens selecteert u de map die u wilt toevoegen. Eenmaal toegevoegd, zal deze map automatisch elk uur worden geback-upt naar uw externe opslagmedium, samen met de andere mappen die al deel uitmaken van de Bestandsgeschiedenis back-up.
Mappen uitsluiten van de bestandsgeschiedenis back-up
De gebruikersmappen in Windows, te vinden onder C:\Users\, bevatten diverse submappen zoals ‘Documents’, ‘Favorites’, en meer. Een interessant detail is dat deze mappen op bestandsniveau altijd in het Engels zijn benoemd, maar in de Nederlandse versie van Windows worden ze weergegeven in het Nederlands om het voor gebruikers eenvoudiger te maken. Zo wordt bijvoorbeeld C:\Users\ getoond als C:\Gebruikers\.
Als u specifieke mappen binnen C:\Users\[Uw Gebruikersnaam]\Music\ wilt uitsluiten van de back-up, kunt u dit doen door op “Een map toevoegen” te klikken onder het gedeelte “Deze mappen uitsluiten”.
In dit voorbeeld is de map “Uitgesloten muziek map” gekozen om uit te sluiten. Deze uitgesloten map wordt dan weergegeven onder “Deze mappen uitsluiten”. Wilt u een eerder uitgesloten map weer opnemen in de back-ups, dan kunt u deze selecteren en de optie ‘Verwijderen’ kiezen om de uitsluiting ongedaan te maken.
Bestandsgeschiedenis back-up maken naar andere externe media (harde schijf, USB-stick)
Indien u een snellere externe harde schijf heeft aangeschaft, uw oude schijf defect is, of u simpelweg wilt overstappen naar een ander extern opslagmedium voor het back-uppen van uw Bestandsgeschiedenis, kunt u eenvoudig van station wisselen.
Om dit te doen, navigeert u naar de back-upopties van Bestandsgeschiedenis en selecteert u “Station niet meer gebruiken”. Dit ontkoppelt het huidige opslagmedium van de Bestandsgeschiedenis.
Vervolgens keert u terug naar de optie “Een station toevoegen”, zoals eerder beschreven, en volgt u de stappen om een nieuw extern opslagmedium te koppelen aan de Bestandsgeschiedenis. Belangrijk om te weten is dat de back-upbestanden op het oude externe medium niet verloren gaan. U kunt de bestanden van de Bestandsgeschiedenis altijd terughalen van de oude externe opslag, mocht dat nodig zijn.
Bestandsgeschiedenis back-up bestanden terugzetten – herstellen
Het is van essentieel belang dat u niet alleen back-ups maakt met de Bestandsgeschiedenis, maar dat u ook in staat bent deze bestanden te herstellen indien nodig. Aan de onderkant van de Bestandsgeschiedenis-opties vindt u een link naar een functie voor het terugzetten van bestanden uit de back-up, genaamd “Bestanden terugzetten vanuit de huidige back-up”.
Belangrijk om te onthouden is dat het externe opslagmedium, waarop de Bestandsgeschiedenis back-ups zijn opgeslagen, aangesloten moet zijn op uw computer om toegang te krijgen tot deze herstelfunctie. Hierdoor kunt u gemakkelijk de gewenste bestanden selecteren en terugzetten naar uw systeem.
Na het openen van de herstelfunctie in Bestandsgeschiedenis, worden de geback-upte mappen en bestanden weergegeven, gesorteerd op datum van back-up op het externe opslagmedium. U kunt door deze data navigeren door te slepen of te swipen, afhankelijk van uw apparaat, om verschillende back-updata te bekijken die op het externe medium zijn opgeslagen.
Om specifieke bestanden te bekijken, opent u een map. Wilt u de gehele inhoud van een map van een bepaalde datum herstellen, selecteer dan de hele map. Om het herstelproces te starten, klikt u vervolgens op de groene knop, meestal onderaan in het midden van het scherm. Hiermee initieert u het herstellen van de geselecteerde bestanden of mappen vanuit uw externe opslagmedium naar uw computer.
U bent nu succesvol in staat geweest om een bestand of map te herstellen met behulp van Bestandsgeschiedenis back-ups in Windows. Ik hoop dat dit artikel u nuttige inzichten heeft geboden en u heeft geholpen om vertrouwd te raken met de functionaliteiten van Bestandsgeschiedenis in Windows. Bedankt voor het lezen!
Hallo Stefan ,het volgende ik heb een nieuwe HP laptop gekocht alle bestanden over laten zetten van de oude laptop.na twee weken is mijn geluid uit op de
taakbalk staat op het luidsprekers i-coon een rood kruis.ik kreeg ook een melding uw bestand geschiedenis moet opnieuw worden ingevoerd.Ik heb van alles geprobeerd maar het lukt niet.
Hallo, kunt u aangeven waarom het niet lukt om een bestandsback-up in te stellen? Krijgt u een foutmelding of iets? In het artikel vind u stappen om dit in te stellen.
Als ik het zo lees dan lijkt er een back-up van de oude laptop naar de nieuwe te zijn gezet met oude instellingen. Deze instellingen werken uiteraard niet op een nieuwe laptop. U dient dus een bestandsback-up opnieuw in te stellen op de nieuwe HP Laptop.
Het geluid waar een X doorheen staat is hetzelfde. Waarschijnlijk gebruikt Windows oude stuurprogramma’s die niet werken op de nieuwe HP laptop vanwege andere hardware.
U kunt het volgende proberen. Begin met het maken van een herstelpunt: http://www.pc-tips.info/tips/windows-herstelpunt-maken-en-terugzetten-uitgebreide-instructie/ (om de aanpassingen eventueel terug te draaien). Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Kies uitvoeren uit het menu. In het uitvoeren venster type: devmgmt.msc. Klik op: audio invoer- en uitvoer. Klik met de rechtermuisknop op Luidsprekers (High Defintion Audio OF Realtek High Definition Audio) en kies voor Apparaat verwijderen. Herstart de computer en laat de computer het nieuwe stuurprogramma installeren. Controleer of het nu wel werkt. Let op: maak een herstelpunt, zie bovenstaand!
Groet, Stefan
dank je wel
goede morgen ik moet naar een station doen geschiedenis en dan back up doen maar weet niet hoe dat ga het heeft met inschakeling
Ik heb in het backup programma iets te veel mappen verwijderd en kan nu geen enkele map meer toevoegen.
Hoe kan ik dit herstellen?
Het is mij niet geheel duidelijk wat u precies bedoeld. Sorry, probeert u iets specifieker te zijn.
Ik heb een externe schijf als backup via USB aangesloten. De backup werkt. Wanneer ik zelf de backup start wordt datum en uur vermeld van de laatste backup. Maar wanneer de backup loopt via de opgegeven periode (vb 3 uur) kan ik wel de backup bekijken in de history maar wordt op het startscherm de datum en uur van de laatste backup niet geupdated. Wat kan het probleem zijn aub?
Oeps, dat is mij te ingewikkeld! Ik kan maar beter niet uitvoeren wat ik niet snap.
Ik bedacht mij het volgende:
Als ik na het maken van de eerste backup klik op “Station niet meer gebruiken” en de volgende keer/maand het station weer aanmeld met “Een station toevoegen” (dat is dus wederom mijn station E:), zou dat dan werken??? Dat lijkt net een nieuwe backup actie.
Hartelijk dank voor het meedenken.
Ja hoor dat werkt ook prima, succes!
Dank voor de duidelijke uiteenzetting.
Vraag: Voor mij is de max. herhaalfrekwentie te hoog. Ik wil bijvoorbeeld eens per maand een back-up maken en de externe schijf ook niet permanent aangesloten laten (ransomeware).
Hoe is dat te realiseren??
Ik wil de externe schijf dus op het gewenste moment gewoon aankoppelen. Als ik dat nu doe, gebeurt er na de eerste keer een back-up, helemaal niets!!
Heb je hier een suggestie voor?
Hallo, wat u zou kunnen proberen. Enige technische kennis vereist. Is gebruik maken van WBADMIN.
Maak een nieuwe tekstbestand op het Windows bureaublad. Open het tekstbestand met notepad. Plaats de volgende tekst in het tekstdocument.
wbadmin start backup -backuptarget:E: -include:C: -allcritical -quiet
Vervang -backuptarget:E: met de drive letter van de externe hardeschijf. Kies voor Opslaan als in notepad, sla het bestand op als backup.cmd (of een eigen naam als het eindigt op .cmd). Open command-prompt als ADMINISTRATOR ga in cmd naar de locatie van het .cmd bestand en voer het door backup.cmd (of de naam van het .cmd bestand) in te typen in command-prompt. Er wordt nu een backup gemaakt van C met alle kritieke mappen erin. Wat u zou kunnen doen is een windows taak aanmaken met taakplanner om dit .cmd bestand als administrator elke maand uit te voeren. U kunt ook elk moment dat u een backup wilt maken met de rechtermuisknop op het bestand klikken, uitvoeren als administrator kiezen om een backup te maken. Ik hoop dat het enigszins duidelijk is. Succes!
Meer informatie (engels) over wbadmin: https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/administration/windows-commands/wbadmin-start-backup
Hallo,
Ik wil een back-up maken naar een externe harde schijf.
Heb bovenstaande werkwijze gevolgd:
Heeft u een snellere externe hardeschijf gekocht, is de oude kapot, of wilt u gewoon weg wisselen van externe media om uw bestandsgeschiedenis mappen en bestanden naar te backuppen?
U kunt dit station simpel wijzigen door in bestandsgeschiedenis back-up opties te kiezen voor “Station niet meer gebruiken”.
Daarna gaat u terug naar “Een station toevoegen” zoals hier beschreven, en volgt u de procedure om externe media te koppelen aan bestandsgeschiedenis opnieuw. De bestandsgeschiedenis back-up bestanden die op de oude externe media staan gaan niet verloren. Deze bestandsgeschiedenis back-up kunt u altijd terughalen van de oude externe media.
Er wordt niets bijgevoegd op de externe harde schijf, wat doe ik verkeerd of hoe moet het?
Hallo, krijgt u specifieke foutmeldingen? Ik kan zo even niet opmaken waarom, graag wat meer informatie.
Hallo, ik heb hetzelfde: ik heb een backup gedraaid en ik zie de data niet op mijn externe harde schijf verschijnen (in de verkenner). Maar testje met bestanden terugzetten met 2 bestandjes terugzetten vanuit bestandsgeschiedenis werkt wel. Dus die backup is wel degelijk gemaakt. Ik had alleen verwacht dat je de backup data dan ook ziet op de externe harde schijf.
Hallo, dat is vreemd. Probeer eens verborgen bestanden weer te geven via de Windows verkenner.
https://support.microsoft.com/nl-nl/help/4028316/windows-view-hidden-files-and-folders-in-windows-10
bedankt voor de tip. Dat had ik al geprobeerd, maar dat helpt niet. Ik zie in de backuphistorie overigens nog steeds netjes dagelijks een backup.
Vandaag gelezen en direct toegepast. Werkt zo prima! Bedankt!
Ja idd, dit schept de gewenste duidelijkheid. Bedankt!
Graag gedaan 🙂 ik heb zelf ook weer wat geleerd!
Ik heb bestandgeschiedenis ingeschakeld, maar krijg ook nog de mogelijkheid van back-up (win7). Is dat dubbelop en dus nutteloos of heeft het zin die ook uit te voeren?
BVD,
U kunt de back-up uitvoeren 🙂
Ja, dat weet ik dat ik dat kan, maar de vraag is of dat zin heeft als ikj al bestandsgeschiedenis (Win10) aan heb staan. Wat is dan de meerwaarde van de backup (Win7)?
mogelijk vind u hier wat u zoekt, engels talig: https://superuser.com/questions/998785/windows-10-difference-between-file-history-and-backup-and-restore